FÅ TOPPKARAKTER PÅ EKSAMEN EN UKE FØR

Har du eksamen om kort tid, men enda ikke begynt å øve? Kanskje ikke en gang orket gå i en eneste en forelesning i faget i år? Eller bare ikke fulgt med i timen? Jeg må si jeg kjenner meg så alt for godt igjen i det. Jeg studerer jo ikke i år, men i fjor og årene før gjorde jeg. Og jeg må si jeg var ikke akkurat den beste studenten når det kom til å møte opp og lese jevnlig. Faktisk hadde jeg et par fag hvor jeg kun møtte opp den aller første forelesningen og deretter aldri igjen før eksamen, jeg leste heller ikke gjennom året. Men likevel har jeg flere ganger klart å få toppkarakterer som A og B i de fagene. Derfor tenkte jeg at jeg skulle dele mine tips med dere, dersom kanskje noen er i lik situasjon som jeg var for en stund siden.

Jeg anbefaler så klart å jobbe jevnt med faget, slik at du alltid henger med. Det vil gjøre det enklere når eksamen kommer og du vil slippe det ekstreme stresset rett før, i mange tilfeller er det nok også større sjanse for at du husker det du lærer i lengre tid. Men dersom du leser dette nå, er det vel en stor sjanse for at det er alt for seint, og ikke så mye annet å gjøre enn å prøve å lære det du må på den korte tiden som er igjen. En ting du definitivt ikke må gjøre er å gi opp, det er alltid håp selv om du tror du ikke kan en eneste ting i faget.

1. Samarbeid med medstudenter

I mange tilfeller (i hvert fall mine) får man vite på forhånd noen emner/spørsmål det er stor sjanse for å få på eksamen. Jeg husker i hvert fall at vi pleide å få kanskje 50-100 spørsmål før eksamen og så fikk vi kanskje 5-15 av disse på selve eksamen. Derfor er det veldig viktig å faktisk svare på disse spørsmålene, men med dårlig tid kan det bli vanskelig å både svare på de og også pugge de. I min klasse pleide vi ofte å svare på et til to spørsmål hver og så dele svarene med hverandre, da sparte vi mye tid når det kom til selve øvingen. Jeg vet at man lærer mye mer ved å faktisk svare selv, men når tiden er veldig kort ender det bare med at svarene blir halve og dårlige likevel. Ved å kun svare på et par spørsmål vil du/dere svare mye mer detaljert. 

2. Les alt en gang

Først, dersom du har alt på pcen, anbefaler jeg å skrive det ut i ark form. Les igjennom absolutt alt du/dere har skrevet en gang, mens du markerer det viktigste med en farget tusj. Mest sannsynlig vil det ta kanskje lang tid bare å lese igjennom alt en gang hvis det er mye, så begynn med kun en gang før du går til neste punkt.

3. Skriv ned alt

Etter du har lest alle svarene en gang, bør du skrive de ned forhånd i en bok (det bør være i en bok, men er tiden alt for kort kan pc være et alternativ). Dette gjør det mye enklere å huske hva du faktisk har lest.

4. Forkort alt, slik at du kun har det viktigste i hvert spørsmål/emne igjen

Skriv så ned kun det aller viktigste, slik at du i hvert fall har halvert den opprinnelige teksten (helst mer). Muligens kun skriv punkter/stikkord med en liten beskrivelse bak.

5. Les det siste du har skrevet

I siste punkt skal du kun lese igjennom den siste “teksten” du har skrevet, altså det du har kortet ned. Har du ekstra tid igjen, kan det være lurt å spørre en annen person om de kan stille deg alle spørsmålene, slik at du svarer de høyt.

EKSTRA: Har eksamen som går ut på å pugge vanskelige ord og beskrive hva det er? I stedet for å kun pugge ordet som det er, vil det være enklere å huske dersom du finner et ord/setning du forbinder det med og ser det for deg som en tegning eller film. Okei, det var dårlig forklart, så jeg fant en video som forklarer mye bedre enn meg. De har også flere videoer som kan være til stor hjelp.

Disse metodene vil så klart også ta tid, men har du noen dager så skal det gå bra. Sett av hele dager og ikke planlegg andre ting. Bare husk å spise og drikke bra, ta små pauser når du føler du ikke klarer å fokusere lengre, da kan du f.eks trene litt eller gå en tur ut. Jeg anbefaler ikke å ta pause når du føler du er godt inne i det du gjør, når jeg har gjort det ender det bare med at jeg faller fullstendig av og ikke klarer å komme inn i det igjen. Sett mobilen i flymodus, og legg både den og pcen inn i et annet rom. Oog ikke ha tven på i bakgrunnen. Så nå er det vel bare en ting til å si: LYKKE TIL! 

6 kommentarer

Siste innlegg